Nieuw Lid

Welkom bij LETS regio Dendermonde

Proficiat met je lidmaatschap!

Speciaal om jou op weg te helpen binnen onze LETS-groep hebben we op deze pagina de belangrijkste zaken samengevat.

LETS is een gemeenschap van mensen die die elkaar helpen en talenten delen. Ze waarderen elkaar daarvoor met ‘duimen’. Een gemeenschapsmunt waarmee het evenwicht binnen de groep altijd bewaard blijft. Zo kan iedereen vragen, maar geeft ook iedereen iets terug aan de anderen. LETSen gebeurt altijd in een vriendschappelijke sfeer. LETS is dus een sociaal gegeven.

Je kan zowat alles vragen of aanbieden.

LETS heeft een erkenning bij de VDAB als vrijwilligerswerk, en ook ivm vervangingsinkomens (riziv) is er een regeling. Je mag dus LETSen bij ziekte, werkloosheid, e.d. Neem in zo’n geval contact op met ons voor details, je bent immers wél verplicht om de nodige formulieren in te vullen… letsdendermonde@gmail.com

Je profiel

We gebruiken LETS C, een digitaal forum waar je in contact kan komen met de andere leden. Je hebt van ons je gebruikersnaam en paswoord ontvangen. Vul zeker je contactgegevens, adres, profielfoto, etc.. aan op de site. Enkel andere leden kunnen deze gegevens zien. Zo kunnen ze jou vlot bereiken. Wekelijks zal je ook een mail ontvangen met een korte samenvatting van wat er in de groep beweegt, zoals nieuw vraag en aanbod, recente transacties, nieuws, nieuwe leden in de groep, etc..

Jouw vraag en aanbod

Maar vergeet ook vooral niet om alvast bij vraag en aanbod aan te geven wat je zoekt, en wat je voor de anderen wil doen. Om goed te starten is het zeker verstandig om deze stap niet over te slaan. Neem eens een kijkje bij de andere profielen. Ga af en toe ook even door de recente transacties, want daar zie je voorbeelden van welke uitwisselingen er gebeuren.

Leg contacten met de anderen

LETS is een netwerk van mensen die elkaar helpen. Je kan ingaan op een vraag van de andere leden. Heel wat mensen doen graag eerst iets voor de anderen, alvorens zelf te vragen. Maar je mag natuurlijk evengoed ingaan op een aanbod van iemand! Door in te gaan op een vraag of een aanbod leer je snel nieuwe mensen kennen.

Kom zelf ook naar groepsactiviteiten! Daar kan je nog meer contacten leggen in een ongedwongen sfeer. Activiteiten in groep gaan van wandelingen tot een crea-avond, een kookdemo of een huiskamer-restaurant (en zoveel meer). Aarzel niet om te komen omdat je misschien niemand kent. Ook de aanbieder van de activiteit kent niet iedereen en wil graag nieuwe mensen ontmoeten. Je wordt er zeker met open armen ontvangen. Wil je zélf graag een groepsactiviteit organiseren? Nog beter! We willen vanuit de kernwerking jouw initiatief zeker ondersteunen. Stuur ons een mailtje als je dat wil! letsdendermonde@gmail.com

Geef niet te snel op 🙂

Maak duidelijke afspraken

Als je afspreekt met andere leden, zorg er dan voor dat jullie de nodige afspraken maken. Elk uur dat je voor iemand bezig bent, wordt in principe gewaardeerd aan 20 duimkes/uur. Uitzonderingen kunnen, maar moeten dus duidelijk op voorhand besproken worden.

Zijn er materialen, ingrediënten, of andere zaken nodig die jij in euro’s moet betalen, dan kan je opteren om de hele transactie  in duimen te doen, óf je kan afspreken dat de andere leden je terugbetalen in euro’s. Bespreek dit duidelijk op voorhand om de verwachtingen af te stemmen.

Rond verplaatsingen kunnen jullie ook weer verschillende opties hanteren. Zo kan je bijvoorbeeld aan de andere vragen om je kilometers te vergoeden aan een bepaalde prijs in euro’s. Ga je met de fiets? Dan zou het kunnen dat je graag gewaardeerd wordt in duimen voor de moeite en tijd die je in je verplaatsing stopt.

Durf dus op voorhand te spreken over jullie verwachtingen.

Spullen

Wil je spullen verletsen? Geen probleem. We vragen je wel om op
LETS C niet meer dan 1 bericht per week te plaatsen met spullen. Probeer je aanbod dus zo veel mogelijk te bundelen.

Veel leden willen binnen LETS C de nadruk op diensten/hulp/talenten behouden, en niet bedolven worden onder een veelheid aan goederen.

Wat kan er niet ?

  • Zorg er voor dat het geen systematische uitwisselingen worden (LETS is geen platform voor zwartwerk), en dat je geen risicovolle zaken gaat vragen of aanbieden.
  • Gebruik de contactgegevens van de andere leden niet om contact op te nemen voor andere redenen dan LETS. Respecteer, m.a.w. de privacy van de anderen.